P.G.C. Hajenius – Sigaren, Tabak & Rookartikelen

Het Rokin is één van de mooiste straten in Amsterdam.

Er staan rijen prachtige, oude gebouwen — slechts enkele malen onderbroken door die lelijke, moderne misbaksels waarmee architecten en opdrachtgevers de stad al jaren belagen.

Jammer genoeg heeft een ronduit stom gemeentebeleid het winkelaanbod op het Rokin, net zoals op het Damrak, langzaam aan laten vervallen. Terwijl sommige raadsleden net doen of ze hard werken door bijvoorbeeld te proberen het uithangen van vlaggen in de binnenstad te verbieden, verpauperen veel van Amsterdam’s winkelstraten door de komst van steeds meer ordinaire telefoonzaken en souveniers winkels.

Gelukkig zijn er nog veel uitzonderingen. Eén daarvan is Sigaren Magazijn P.G.C. Hajenius, gevestigd in een monumentaal pand aan het Rokin, 82-96

Cigar store P.C.G. Hajenius in Amsterdam

Het pand, dat in 2001 werdt aangewezen als één van de 200 nieuwe rijksmonumenten in Amsterdamse binnenstad, dateert van 1914.

Wanneer je de winkel bezoekt lijkt het alsof de tijd sinds dat jaar heeft stilgestaan. Straks meer daarover.

Hofleverancier

Op 4 september 1826 opende Pantaleon Gerhard Coenraad Hajenius in hotel De Rijnstroom aan de Dam bij de hoek met de Halsteeg zijn tabaks – en sigarenwinkel. In 1868 werd de zaak verplaatst naar een andere plek aan de Dam, als gevolg van de verbreding van de Halsteeg tot de huidige Damstraat. Het bedrijf floreerde, behaalde steeds meer diploma’s en medailles op internationale tentoonstellingen en verwierf een grote vermaardheid. Het huis Hajenius ontwikkelde zich tot hofleverancier van vele Europese vorsten. In 1914 was de firma wederom genoodzaakt te verhuizen, nu voor de bouw van het kledingmagazijn Peek & Cloppenburg, naar de huidige vestiging aan het Rokin.

Het nieuwe gebouw van Hajenius werd ontworpen door de gebroeders Van Gendt A.Lzn. Het bestaat uit een functioneel en voor die tijd modern betonskelet met een traditioneel vormgegeven exterieur van natuursteen. De opbouw wordt zowel horizontaal als verticaal geleed. De verdiepingen rusten op een ‘sokkel’ die wordt afgesloten door een kroonlijst. In de bovengevel benadrukken gestileerde pilasters het verticale accent. De voorgevel is bekleed met Oberkirchener zandsteen, terwijl de borstwering van de winkelpui is voorzien van graniet. Boven de entree bevindt zich het gebeeldhouwde koninklijke wapen, een verwijzing naar het destijds gevoerde predikaat “Hofleverancier.” In de gevel herinnert de naam De Rijnstroom nog aan de vorige vestigingen van de firma.
– Bron: Bureau Monumenten & Archeologie

Tja, men heeft het dus over het “destijds gevoerde predikaat “Hofleverancier,” want de zaak mag zich al vele jaren geen hofleverancier meer noemen. Dat komt omdat een hofleverancier geheel in Nederlandse handen moet zijn, en dat is Hajenius al lang niet meer.

Tijdens een grote schoonmaak heeft Koningin Beatrix o.a. P.C.G. Hajenius in 1988 het predikaat ontnomen. Officieel mag het bedrijf het daarbij behorende schild dus niet dragen, maar het schild is dus op de gevel van het pand bebeiteld…

Ook Voor Niet-Rokers

Ook voor de niet-roker is een bezoek aan Hajenius zeer de moeite waard. Het bedrijf ademt geschiedenis, en je waant je in de zaak terug in de tijd.

Cigar store P.C.G. Hajenius in Amsterdam

Het rijke en stijlvolle interieur, eveneens ontworpen door de gebroeders Van Gendt, is nagenoeg geheel origineel en gaaf bewaard gebleven. De wanden en de toonbanken zijn bekleed met diverse soorten marmer en voorzien van houten panelen en decoratief bronswerk. Het gedecoreerde en in goud – en bronskleur geschilderde plafond is plaatselijk ingedeeld in vakken.

Aan het plafond zijn twee kroonluchters van messing bevestigd. De grote tabakspotten op de schappen van de vitrines zijn gemaakt van Delfts aardewerk en daarna beschilderd met Chinese voorstellingen.
– Bron: Bureau Monumenten & Archeologie

Rookgenot

Rokers kunnen bij P.C.G. Hajenius hun hart ophalen. Men vindt er de beste sigaren (alsmede een uitstekende collectie pijptabak) van over de hele wereld. Er is nog iets wat de winkel op een unieke wijze onderscheidt van andere Nederlandse tabakswinkeliers: sinds 1 december 1997 heeft Hajenius zich uitsluitend toegelegd op de verkoop van sigaren. Voor sigaretten kan je hier dus niet terecht — maar laat dat niemand van een bezoekje weerhouden.

Verder zijn er natuurlijk allerlei attributen die rokers nodig hebben — van mooie aanstekers tot handgemaakte pijpen, en niet te vergeten prachtige ‘humidors’ waarin sigaren bij 70% vochtigheid in perfecte conditie blijven.

De service bij Hajenius is ook klassiek goed. Of je nou komt om een blikje of zakje pijptabak of om een kistje dure Cubaanse sigaren, je wordt behandeld alsof je van koninklijke afkomst bent.

Hajenius op AT5

Adres & Informatie

P.G.C. Hajenius
Rokin 92 – 96
1012 KZ Amsterdam
Tel.: 020-623 74 94
Fax: 020-638 72 21
E-mailadres: info@hajenius.com
Website: Hajenius.com

Openingstijden:
Maandag 12.00 – 18.00 uur
Dinsdag 9.30 – 18.00 uur
Woensdag 9.30 – 18.00 uur
Donderdag 9.30 – 18.00 uur
Vrijdag 9.30 – 18.00 uur
Zaterdag 9.30 – 18.00 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Show Comments

One Response

  1. Leo Magdelijns

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.