De Pollux: drijvend café en restaurant

Unieke Winkeltjes beperkt zich niet alleen tot zaken waar je spulletjes kan kopen, maar besteedt ook aandacht aan unieke plekjes waar je lekker kan eten en drinken.

Welnu, vraag zoveel oudere Amsterdammers als je maar wilt, “Wat is er eigenlijk met De Pollux gebeurt? Waar is dat schip gebleven?” De meesten zullen antwoorden dat a) ze weten nog wel dat De Pollux vroeger vlak bij het Centraal Station lag, en b) dat ze geen idee hebben wat er met de mooie driemaster is gebeurt.

Het lot van De Pollux lijkt dus een wel-bewaard geheim. Dat is jammer, want De Pollux is nog steeds — of eigenlijk, weer — te vinden dicht bij het Centraal Station. Wat meer, mocht je vroeger niet op het schip komen, tegenwoordig fungeert het als café en restaurant — en de kapitein verwelkomt je graag aan boord.

Dat moet je zeker doen, want het schip — dat niet vaart maar gewoon aan een kade ligt — biedt een fantastisch uitzicht over het hele IJ.

De Pollux ligt namelijk in het Maritiem Kwartier naast het voormalige NDSM terrein in Amsterdam Noord. Een dagje Amsterdam heeft net iets meer als je op zo’n unieke plek lunched of dineert. Om de afstand hoef je het niet te laten, want met de NDSM pond achter het Centraal Station ben je er in 10 minuten (heb je ook nog een leuk vaartochtje waarop je vele boten, schuitjes, en plezierjachten zal zien).

Van 1940 tot 1989 was De Pollux afgemeerd bij het Scheepvaartsmuseum, en ook nog een tijdje dichter bij het Centraal Station. In die tijd werdt het gebruikt als een opleidingschip voor matrozen.

In 1989 werdt De Pollux naar naar de haven van IJmuiden gesleept, en daar hadden wind en regen vrije vat. In 2003 werdt het schip opgekocht en vanaf die tijd gerestaureerd. In September, 2003 was De Pollux klaar om als drijvend café en restaurant dienst te doen. Een onlangs gehouden reunie van oud-leerlingen was geslaagd mede dankzij het feit dat het schip zo authentiek mogelijk is gehouden.

Tegenwoordig ligt the Pollux op een andere plek, maar aan dezelfde kade als voorheen


Zoals gezegd is de makkelijkste manier op De Pollux te bereiken met het pondje achter het Centraal Station. Je kan het schip niet missen (zie foto).

Bij goed weer is het eten en drinken aan het deels met zeil overdekte dek een fantastische ervaring. Onder het genot van een hapje en een drankje kan je de drukte op het IJ rustig bekijken. Heb je geluk dan zit je op het dek als er weer eens zo’n torenhoog cruiseship langs vaart.

Je kan het schip ook van binnen bezichtigen. Dan zie je niet alleen het restaurant, maar ook diverse zalen die voor feestjes, bedrijfs presentaties en bruiloften gehuurd kunnen worden.

Het restaurant heeft een a la carte menu, alsmede maaltijden van drie of vier gangen. Prijzen voor lunch of dinner zijn redelijk. Het voedsel en de drankjes zijn van hoge kwaliteit, en de service is uitermate vriendelijk.

Als je eenmaal op De Pollux geweest ben, zal je er vast en zeker regelmatig terugkeren.


Update, Februari 2013: Tja… we hoorden op een gegeven moment wat slechtere berichten over De Pollux, en zelf waren we op een gegeven moment ook niet echt tevreden meer. Maar De Pollux is inmiddels ‘under new management’ en krijgt veel lof en goede recensies. Het is en blijft dus een aanrader.

Addres en Informatie

The Pollux
MT. Ondinaweg, Pier 21 [Google Map]
1033 RE Amsterdam

Tel: 020 – 492 2848

Website

Pollux Eten en Drinken

Show Comments

3 Comments

  1. Anneke
  2. Marion Vermeulen

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.