Wijs & Zonen Koffie en Thee / Hofje van Wijs

In 1792 (geen typefout) begon iemand in de familie Wijs een handeltje in koffie en thee.

Daar was hij erg goed in, en in 1828 opende de familie een zaakje in de Warmoesstraat, waar mensen van heinde en verre kwaliteits koffie en thee kwamen halen.

Het winkelpand zit er nog steeds, maar sinds November, 2006 zit Wijs & Zonen op een prachtige nieuwe lokatie.

De koffie en thee handel zit sindsdien namelijk op de dichtbij gelegegen Zeedijk, precies in de bocht — en wel in het voormalige pand van Frits van de Wereld.

Ken je ’em niet? Frits van de Wereld was een alias van de Amsterdamse crimineel Simon Frederik Adriaanse (1927-1996), voormalig ‘gokkoning van Amsterdam,’ alsmede leider van een organisatie die zich bezig hield met handel in verdovende middelen, voornamelijk hasj. ‘Kippevoer,’ volgens ‘Ome Frits,’ zoals men hem in de buurt noemde. De Wereld — zijn achternaam duidt op een kroeg die hij bezat — was de eerste die in 1974 probeerde een grote lading hasj aan Nederlandse wal te krijgen met de kotter Lammy.

Tja, in deze buurt ligt de geschiedenis – oud en recent – voor het oprapen.

Wijs en Zonen Koffie en Thee

Het oude interieur van Wijs & Zonen

Dat merkt je trouwens ook als je de winkel van Wijs & Zonen binnenkomt. Het interieur transporteert je een flink stuk terug in de tijd.

Let wel, officieel horen we te zeggen, Hofleverancier Wijs & Zonen. Het gaat hier dan ook om ouderwetse kwaliteit – zowel in product als ook in service.

Ben je bijvoorbeeld enkel supermarkt koffie of thee gewend, dan gaat er hier een wereld voor je open:

Vol, vurig of mild. Welk koffiekarakter prefereert u? In het assortiment van Wijs & Zonen vindt u koffie voor iedere smaak en voor ieder moment.

De meeste “gewone” koffie is samengesteld uit Robusta bonen.Hiervan is de smaak eenvoudig en pittig, oftewel wat hard. Daarom bestaat de koffie van Wijs & Zonen puur uit Arabica’s.

Deze superieure koffieboon geeft een aangenaam zachte en volle smaak. Bovendien bevat deze koffie ongeveer 60% minder cafeine. De Arabica groeit in gebieden die hoger liggen dan 900 meter en vraagt een voorzichtige behandeling.

Maar dan geeft zij ook een prachtige smaak.
– Source: Wijs & Zonen, Over Koffie

Het nieuwe pand is een stuk ruimer dan de winkel op de voormalige lokatie. Het assortiment aan thee en koffie is daarom nog uitgebreider geworden. Er is zelfs een kleine, werkende koffiebrander opgesteld. Vers is vers, nietwaar?

Hofje van Wijs

Nog een verrassing: de zaak is uitgebreid met een koffie- en theeproeverij waar je — zogauw de lui van Stadsdeel Centrum een vergunning hebben afgegeven (die hebben het o.a. druk met het aanvechten van vlaggen en het aanvallen van het Jordaanfestival) — een lekker bakje koffie of thee kan krijgen – met iets lekkers erbij, natuurlijk.

Overigens, je betreedt de winkel via een prachtige binnenplaats, die in de zomer erg gezellig en uitnodigend is. Kortom, een soort hofje.

En omdat Wijs & Zonen als gerenommeerd thee- en koffiebedrijf ook hofleverancier is, noemen ze de locatie aan de Zeedijk het “Hofje van Wijs.”

Adres & Informatie


Wijs & Zonen / Hofje van Wijs
Zeedijk 43
Amsterdam

Openingstijden

Dinsdag – Vrijdag: 12:00 – 19:00
Zaterdag – Zondag: 12:00 – 18:00

Tel: 020 – 624 0436

Website

Hofje van Wijs

Nu je toch in de buurt bent…

• Kijk ook eens naar andere zaken op de Zeedijk, en in de Warmoesstraat.
Eet (en koop) iets bij Latei
• En vergeet niet een bezoekje te brengen aan Jacob Hooy.

Show Comments

3 Comments

  1. Karel
  2. Anneke
  3. Jarinda

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.