Sommige winkels en ondernemingen dragen het predikaat ‘Hofleverancier.’ Wat betekent dat nou precies?
Op de website van de Stichting Hofleveranciers lezen we het volgende:
Op dit moment zijn bijna 400 Nederlandse bedrijven door Hare Majesteit de Koningin gerechtigd tot het voeren van het predicaat Hofleverancier. Zij voeren met trots het Koninklijk Wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.
Het predicaat is een Koninklijke onderscheiding voor kleine en middelgrote bedrijven, die niet noodzakelijkerwijs ook aan het Hof hoeven te leveren. Het gaat om bedrijven van ten minste honderd jaar oud met een zeer goede reputatie in de regio. Zij onderscheiden zich door kwaliteit, soliditeit en continuïteit.
– Source: Stichting Hofleveranciers
Volgens dezelfde site kan alleen de huidige Koning of Koningin – momenteel dus Koningin Beatrix (en straks, vanaf 30 April, 2013, Koning Willem Alexander) – het predikaat ‘Hofleverancier’ verstrekken. En dat niet zomaar. Zo moet een bedrijf onder meer aan de volgende voorwaarden voldoen:
- De onderneming moet ten minste honderd jaar bestaan, 125, 150 etc., bij voorkeur onder dezelfde naam;
- De ontstaansgeschiedenis moet duidelijk zijn en aantoonbaar.
- De onderneming moet van plaatselijk of regionaal belang zijn temidden van uw branche genoten.
- De onderneming moet naast ‘vooraanstaand’ van onberispelijk gedrag zijn. Onder meer wordt hieronder verstaan dat de bestuurders van onbesproken gedrag zijn op juridisch en economisch vlak.
Ook moet een hofleverancier geheel in Nederlandse handen zijn.
In Amsterdam zijn er 14 bedrijven gevestigd die zich Hofleverancier mogen noemen. Het gaat hierbij niet alleen om winkeltjes, en winkels, maar ook om bijvoorbeeld de Heineken NV.
Op de website van de Stichting Hofleveranciers vind je een lijst met alle ondernemingen die gerechtigd zijn tot het voeren van het koninklijk wapen met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.
Verder is er een boek over de geschiedenis van het predikaat verkrijgbaar, maar momenteel vind je enkel tweedhands exemplaren: Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier
De stichting verzameld ook oude Hofleveranciers wapenborden. Tegenwoordig is er 1 bord, maar in de loop van de geschiedenis zijn er diverse schilden in hout, brons, en andere metalen geweest.
Hofleveranciers en koninklijke bedrijven worden zeldzaam
De Telegraaf schreef dat de koningin in 1988 een grote schoonmaak hield onder de koninklijke bedrijven en hofleveranciers:
Ze droegen vaak ten onrechte het koninklijke schild. Doordat bedrijven puur Nederlands moeten zijn (waardoor gerenommeerde winkels, zoals sigarenwinkel Hajenius in Amsterdam, na de overname door een buitenlands bedrijf zijn afgevallen) minstens 100 jaar moeten bestaan, van onbesproken gedrag moeten zijn en financieel gezond moeten zijn, zullen de predikaten hofleverancier en koninklijke steeds exclusiever.
– Bron: De Telegraaf, 31 Jan. 1998
No Responses Yet