Onwijs Goede Koffie!

UniekeWinkeltjes.com — Onlangs liepen we bij Simon Lévelt — in het Centraal Station — binnen want we waren bijna door onze voorraad koffie heen.

We vroegen dus om vier halve pondjes Fazenda Lambari — één voor direct gebruik thuis, één om mee te nemen naar het werk, en twee als voorraad in het vriesvak.

Heerlijke koffie, die Lambari, en ons werdt dan ook al eens bij voorgaande gelegenheden verzekerd dat het Simon Lévelt’s best verkopende koffie was.

Wijs en Zonen Koffie en Thee

Het oude interieur van Wijs & Zonen

Wie schets dan ook onze verbazing toen we hoorden dat de Lambari uit het assortiment is. Als reden werdt aangegeven dat de bewuste plantage er mee op is gehouden.

Dat lijkt ons sterk. We vermoeden eerder dat het 5-jarige contract dat Simon Lévelt met de familie Rebetez had is verlopen.

(Ik heb overigens een haat/liefde relatie met Simon Lévelt. Aan de ene kant verkopen ze goede produkten. Aan de andere kant hebben ze als onverlaten het oude interieur van de voormalige Keyzer Koffie en Thee winkel aan de Prinsengracht drastisch vernield. Als men zo met ons erfgoed omgaat kan ik zo’n zaak eigenlijk ook niet vertrouwen…).

Maar goed, we hebben een vervangengde koffie gekocht: Brasil Yellow Bourbon.

Helaas vinden we ’em niet lekker. Let wel: het is geen onverdienstelijk bakkie troost, maar de smaak haalt het niet bij een kop Fazenda Lambari.

Tja, en wat moet je dan? Simon Lévelt heeft best lekkere koffie, hoor. Daar niet van. Maar we hebben de meeste soorten al geprobeerd, en we willen gewoon iets anders.

En zie daar: van de week loop ik over de Zeedijk en dacht, verrek, ik ga weer eens bij Wijs kijken.

Koffie kenners weten dan dat ik het over Wijs & Zonen heb.

Vroeger zat het winkeltjes ‘sinds mensenheugenis’ in de Warmoesstraat, maar in November 2006 verhuisde de zaak naar de huidige lokatie.

‘t Is een pracht winkel, met een gezellig hofje (het Hofje van Wijs) en een uitgebreide collectie van koffie en thee.

Ik liep er naar binnen met de gedachte wat Brasil Santos te kopen. Santos is een haven in Brazilie, en koffie uit de streek waarin die haven ligt is vaak echt lekker. Een beetje mild misschien, maar wij gebruiken een snelfiltermaling in een ‘French Press’ — zo’n Franse doordrukpot — en dan krijg je een bak bijzonder lekkere koffie.

Santos kent goede tijden en slechte tijden wat oogst betreft, en mede daarom slaan we wel eens een jaartje over.

Maar wat ik bij Wijs kocht was echt lekker. Onwijs goede koffie, zouden we zeggen.

Komt nog bij dat de jongedame die mij hielp verstand van zaken heeft. Dat is wel zo prettig. Zo raadde ze aan om ook eens de dubbelgebrande Santos te proberen. Dat is inderdaad echt lekker. Je kan zelf thuis ook een beetje mengen totdat je de sterkte en smaak krijgt die je hebben wil.

Ik heb ook nog een pak Maragogype koffie gekocht. Maragogype wordt ook wel de Olifanten Boon genoemd, daar het hier de grootste koffiebonen ter wereld betreft. Ook echt lekker.

Volgende keer neem ik, op aanraden van de vriendelijk verkoopster, wat Cuba mee.

Thuisgekomen heb ik gelijk een bak koffie gezet om te kijken of het — de Santos in dit geval — een goede vervanging voor de Fanzenda Lambari is.

Antwoord: inderdaad! Een aanrader!

© Copyright UniekeWinkeltjes.com.
Originele tekst mag met uitzondering van een kort citaat niet elders worden gepubliceerd [Copyright details]

Show Comments

5 Comments

  1. JanWillen
  2. Jolanda
  3. Johan Haverkamp
  4. Westbroek
  5. Ronald van der Valk

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.