Onwijs Goede Koffie!

UniekeWinkeltjes.com — Onlangs liepen we bij Simon Lévelt — in het Centraal Station — binnen want we waren bijna door onze voorraad koffie heen.

We vroegen dus om vier halve pondjes Fazenda Lambari — één voor direct gebruik thuis, één om mee te nemen naar het werk, en twee als voorraad in het vriesvak.

Heerlijke koffie, die Lambari, en ons werdt dan ook al eens bij voorgaande gelegenheden verzekerd dat het Simon Lévelt’s best verkopende koffie was.

Wijs en Zonen Koffie en Thee

Het oude interieur van Wijs & Zonen

Wie schets dan ook onze verbazing toen we hoorden dat de Lambari uit het assortiment is. Als reden werdt aangegeven dat de bewuste plantage er mee op is gehouden.

Dat lijkt ons sterk. We vermoeden eerder dat het 5-jarige contract dat Simon Lévelt met de familie Rebetez had is verlopen.

(Ik heb overigens een haat/liefde relatie met Simon Lévelt. Aan de ene kant verkopen ze goede produkten. Aan de andere kant hebben ze als onverlaten het oude interieur van de voormalige Keyzer Koffie en Thee winkel aan de Prinsengracht drastisch vernield. Als men zo met ons erfgoed omgaat kan ik zo’n zaak eigenlijk ook niet vertrouwen…).

Maar goed, we hebben een vervangengde koffie gekocht: Brasil Yellow Bourbon.

Helaas vinden we ’em niet lekker. Let wel: het is geen onverdienstelijk bakkie troost, maar de smaak haalt het niet bij een kop Fazenda Lambari.

Tja, en wat moet je dan? Simon Lévelt heeft best lekkere koffie, hoor. Daar niet van. Maar we hebben de meeste soorten al geprobeerd, en we willen gewoon iets anders.

En zie daar: van de week loop ik over de Zeedijk en dacht, verrek, ik ga weer eens bij Wijs kijken.

Koffie kenners weten dan dat ik het over Wijs & Zonen heb.

Vroeger zat het winkeltjes ‘sinds mensenheugenis’ in de Warmoesstraat, maar in November 2006 verhuisde de zaak naar de huidige lokatie.

‘t Is een pracht winkel, met een gezellig hofje (het Hofje van Wijs) en een uitgebreide collectie van koffie en thee.

Ik liep er naar binnen met de gedachte wat Brasil Santos te kopen. Santos is een haven in Brazilie, en koffie uit de streek waarin die haven ligt is vaak echt lekker. Een beetje mild misschien, maar wij gebruiken een snelfiltermaling in een ‘French Press’ — zo’n Franse doordrukpot — en dan krijg je een bak bijzonder lekkere koffie.

Santos kent goede tijden en slechte tijden wat oogst betreft, en mede daarom slaan we wel eens een jaartje over.

Maar wat ik bij Wijs kocht was echt lekker. Onwijs goede koffie, zouden we zeggen.

Komt nog bij dat de jongedame die mij hielp verstand van zaken heeft. Dat is wel zo prettig. Zo raadde ze aan om ook eens de dubbelgebrande Santos te proberen. Dat is inderdaad echt lekker. Je kan zelf thuis ook een beetje mengen totdat je de sterkte en smaak krijgt die je hebben wil.

Ik heb ook nog een pak Maragogype koffie gekocht. Maragogype wordt ook wel de Olifanten Boon genoemd, daar het hier de grootste koffiebonen ter wereld betreft. Ook echt lekker.

Volgende keer neem ik, op aanraden van de vriendelijk verkoopster, wat Cuba mee.

Thuisgekomen heb ik gelijk een bak koffie gezet om te kijken of het — de Santos in dit geval — een goede vervanging voor de Fanzenda Lambari is.

Antwoord: inderdaad! Een aanrader!

© Copyright UniekeWinkeltjes.com.
Originele tekst mag met uitzondering van een kort citaat niet elders worden gepubliceerd [Copyright details]

Wat Anderen Er Van Vinden

 1. JanWillen March 16, 2011 at 8:48 am

  Wijs heeft inderdaad geweldig goede koffie. Leuke bediening ook. Nou ja, de meeste van die meiden zijn heel vriendelijk en aardig, maar er loopt er eentje bij die een tikkie te zakelijk en afstandelijk over komt. Als die mij helpt voel ik me niet zo op mijn gemak.

  Maar goed, de koffie is vers en bijzonder lekker. Ik heb hier ook wel eens een broodje gegeten. Ook heel lekker.

  Ik vind het overigengs leuk dat jullie in dat andere artikel over Wijs een beetje geschiedenis ophalen. Frits van de Wereld heb ik nog persoonlijk gekend!

  Ik ben nog altijd van plan hier ‘s avonds eens te gaan eten. Dat kan geloof ik alleen op afspraak.

 2. Jolanda March 16, 2011 at 9:35 am

  Allereerst een complimentje voor de vernieuwde website. Het ziet er ‘vriendelijker’ uit dan de vorige versie. Ik hoop dat jullie nu ook gauw wat meer winkeltjes toevoegen, want ik heb al aardig wat leuke zaakjes via deze site gevonden.

  Over de meiden van Wijs heb ik, zelf een meid, niets te klagen. Maar ik weet wel over wie JanWillem het heeft. Hij heeft niet helemaal ongelijk, maar je moet maar bedenken dat iedereen zo zijn of haar eigen karakter heeft. Verder zitten er hele ‘schattige’ meiden bij. Heerlijk! {Knipoog}

  De koffie is heel goed. Ik vind het wel een beetje vreemd dat de tonnen met bonen zo groot zijn en dat je ze geregeld zonder deksel ziet staan. Behalve dat er zo stof bij komt moet je koffie volgens mij op een betere manier bewaren.

  Ik ben vroeger wel eens in het winkeltje in de Warmoesstraat geweest. Jammer dat ze daar weg moesten, maar Wijs zit hier op een leuk plekje.

  Verlanglijstje? Dat ze vroeg in de ochtend al open gaan. Dat ze lekkere meiden blijven aannemen. En dat mijn favoriete taart niet zo snel is uitverkocht.

 3. Johan Haverkamp May 4, 2011 at 6:00 am

  Ik ben jarenlang klant geweest van Wijs geweest. Precies hoe lang weet ik niet, maar ik kwam al zeker een jaar of dertien, veertien in de zaak toen hij nog in de Warmoesstraat zat.

  Ik kwaliteit van de koffie was altijd goed tot zeer goed. Helaas is Wijs echter, naar mijn mening, de laatste paar jaren steeds verder afgezakt wat kwaliteit van de koffie betreft.

  Het verbaast me dan ook niet dat ik er de laatste tijd, op willekeurige dagen en tijden, vrij weinig mensen aan tref.

  Goed, het hofje is een leuk plekje om op een warme dag te vertoeven, en veel toeristen maken daar dan ook wel gebruik van.

  Maar voor mensen als ik — die graag verse koffie koopt om thuis zorgvuldig te bereiden, en die ook geregeld van de gelegenheid gebruik maakt om ter plekke een bakje te drinken — is het de laatste tijd huilen met de pet op.

  Ik koop hier bij tijd en wijlen nog wel eens wat bonen, maar dan eigenlijk alleen wanneer ik geen tijd heb om wat verder te reizen. Maar ik merk bijvoorbeeld dat er nogal wat verschil zit tussen diverse zendingen van dezelfde soort koffie. Volgens mij gaat er soms wat fout bij het roasteren of worden om de een of andere reden roasts gemengd. Meestal koop ik Cuba of Java, maar voor gasten ook wel Santos. Daar komt het sinds een aantal maanden bij voor dat er duidelijk een paar scheppen Santos dubbele roast doorheen zitten. Dat hoort niet.

  Ook zie ik meestal diverse blikken koffie open staan, hetgeen de kwaliteit van de bonen niet ten goede komt. Koffie hoort goed opgeborgen te zijn, en dan liefst met zo weinig mogelijk lucht.

  Koffie drinken doe ik hier inmiddels niet meer want de smaak van welke koffie drank dan ook valt tegenwoordig flink tegen.

  De bediening is over het algemeen — met uitzondering van één ‘ijs tante’ — vriendelijk, maar ook duidelijk aan constante verandering onderhevig.

  Ik hoop dat men bij Wijs de goede weg terug vindt.

 4. Westbroek May 4, 2011 at 1:43 pm

  Visited this place while in Amsterdam. Beautiful inside. Nice coffee stuff. But the coffee served is horrendous. I was literally unable to finish my double espresso, it was that bad.

 5. Ronald van der Valk February 23, 2016 at 8:54 am

  Tot tweemaal toe heb ik de firma Wijs gemaild met een klacht over hun service. En beide keren geen antwoord. Een net mailtje toch: “een paar maanden geleden heb ik bij u de dubbelgebrande Cuba ontdekt, die me uitstekend beviel. Toen ik weer eens langsging voor een half pond was die soort niet voorhanden. Niet zo prettig als je speciaal de stad in gaat daarvoor. Een keer dat die wel aanwezig was, duurde het meer dan een kwartier om daarvan een half pond af te wegen, te malen en af te rekenen. Ik had geen haast, maar de vriendin die mij daarbij begeleidde, kreeg de slappe lach van zoveel onhandigheid. Vandaag dan had ik me weer naar de Zeedijk begeven, voor ditmaal 2x een half pond, om een voorraadje in het vriesvak te hebben. Zonder enige opgaaf van reden was de zaak dicht, op een donderdagmiddag dus, rond half vier. Een van de buren wist me te vertellen dat dat geregeld gebeurde en dat er geen pijl op te trekken valt wanneer de zaak open is en wanneer niet.”
  Het ergste vind ik wel de botheid van het niet antwoorden, ook niet toen ik daar nog eens om vroeg. Goeie koffie, superslecht management.

 


Pin It on Pinterest

Share This