UniekeWinkeltjes.com — Steeds meer winkels van zelfstandige ondernemers — unieke winkeltjes, dus — verdwijnen uit het straatbeeld.
Dit blijkt uit een rapport van winkelonderzoeker Locatus, in opdracht van winkelbelegger Corio, die tientallen winkelcentra in binnen- en buitenland bezit.
Het gaat hier om zogenaamde A-lokaties — de drukke winkelstraten en winkelcentra.
Daar daalde het aandeel winkeloppervlak van zelfstandigen tussen 2003 en 2010 van 20 naar 13 procent.
In sommige Nederlandse toplocaties is zelfs nog maar één procent van de winkels zelfstandig.
En dat alles ten gunste van de grote winkelketens — de Zeemans, de Blokkers, de Kruidvaten, en andere eenheidsworstzaken. Nu al bezetten slechts 50 winkelketens op de A-lokaties meer dan de helft van het winkeloppervlak.
In een aantal grote steden in het buitenland ligt het percentage unieke winkeltjes veel hoger.
John van Haaren, bestuursvoorzitter van Corio Nederland, verbaasde zich na een lang verblijf in Spanje over de eenvormigheid van de Nederlandse winkelgebieden, schrijft de Volkskrant:
Volgens hem is deze eentonigheid mede het gevolg van de Nederlandse winkelhuurwetgeving. Door deze wet verliest de bezitter van het winkelcentrum zijn grip op de invulling ervan, aldus Van Haaren, omdat winkeliers nu het recht hebben de ruimte die zij huren zonder wijziging van de voorwaarden over te doen. “Als wij een bijzonder snoepwinkeltje een forse korting geven op de huurprijs, dan staat er binnen de kortste keren weer een Jamin.”
In andere landen geldt andere wetgeving, waardoor het daar gemakkelijker is voor de bezitter van het winkelcentrum om iets speciaals te doen, zegt Van Haaren.
– Source: Charlotte Huisman, Unieke winkeltjes verdwijnen uit de stad, De Volkskrant, 31 maart 2010
Jammer
Het is doodzonde om steeds meer unieke winkeltjes te zien verdwijnen.
Deels komt dat door de gierigheid van verhuurders. De laatste jaren zijn bijvoorbeeld veel winkeltjes uit de Haarlemmerstraat en Haarlemmerdijk verdwenen omdat de huur bij het vernieuwen van het contract ineens enorm omhoog ging.
In de Negen Straatjes zijn ook veel winkeltjes weg — meestal om dezelfde reden.
Jammer genoeg komen daar dan vaak winkels van internationale ketens voor in de plaats.
Zulke winkels zouden in de P.C. Hooftstraat niet mis staan, maar in de Negen Straatjes veranderen ze het hele karakter van de buurt.
Wij kijken dat soort zaken — op zijn Amsterdams gezegd — alleen met de kont aan (hetgeen betekent dat we ons er van af keren).
2 Comments
Ik ben de laatste tijd wat bewuster gaan winkelen. Dat komt omdat ik me echt erger aan de eenheidsworst winkels die hoe langer hoe meer plekken innemen. Ik vind het gewoon niet leuk om bijvoorbeeld een zaak als Blokker in de Kalverstraat tegen te komen.
Nou is het wel zo dat kleine winkeltjes vaak met spullen een stuk duurder zijn. Toch zou ik het naar vinden als al die kleine zaakjes zouden verdwijnen.
ik ben het helemaal met je eens, sterker nog, als het zo doorgaat werken wij allemaal voor de zelfde werkgever en kopen daar ook onze levensbenodigdheden.
de “grote jongens” maken de economie en funshoppen stuk