British General Stores: Engelse ‘comfort food’ in Amsterdam

UniekeWinkeltjes.com — Als familie of vrienden in het buitenland wonen ken je dit soort kreten wel: “Het is hier fantastisch!… Alleen, ze verkopen hier geen pindakaas.” Of drop. Of anijsblokjes. Hagelslag, noem maar op.

Dat zijn nou juist precies van die dingen waar een mens heimwee van krijgt.

GESLOTEN!
Helaas… British General Stores is per 1 Oktober 2016 gesloten. De winkel is geveld door de grote opkomst van het online winkelen.

Waar het vroeger voor de gewone man en vrouw moeilijk was om buitenlandse goederen te kopen is dat vandaag de dag heel eenvoudig. En een enkeling kan in haar eentje niet tegen een zaak als Amazon concurreren. En zo kwam er een einde aan een mooi tijdperk.

Dat geldt natuurlijk niet alleen voor Nederlanders. Andere volkeren zijn evengoed verknocht aan bijvooorbeeld hun eigen merk thee, hun speciale jam, en zelfs dat ene schoonmaakmiddel dat nou eenmaal vertrouwder is dan wat er in het gastland verkrijgbaar is.

Zie daar de gedachte achter de British Store — of, officiëeler — de Britisch General Stores.

Het lijkt sterk op die typische winkeltjes die je in Engelse plaatsjes tegen komt. Denk maar aan het winkeltje in de TV serie Ballykissangel.

Dit winkeltje is tot de nok toe gevuld met Engelse nostalgie — produkten waar een beetje Engelsman in het buitenland gewoon niet buiten kan, of wil.

Of het nou gaat om thee, koekjes, of typish Britse maaltijden, klanten komen van heinde en verre om het hier te halen.

En dan gaat het niet alleen om Engelsen, hoor. Nederlanders met kennis van de fijnere dingen in het leven weten dit gezellige zaakje ook te vinden. Voor die special jam, bijvoorbeeld, of voor de overheerlijk Clotted Cream — een dikke, smeerbare soort slagroom (lijkt een beetje op Marscapone kaas), die fantastisch smaakt op scones (toefje aardbeien jam er boven op…). Da’s toch ook gourmet? Om je vingers bij af te likken!

Real Customer Service; Real Low Prices

Er zijn een aantal van dit soort Engelse winkeltjes in Amsterdam. Of liever gezegd, ze zijn er geweest, want door de jaren heen zijn er heel wat verdwenen.

De British General Stores is inmiddels dan ook de oudste Engelse ‘expat shop’ in de stad.

Dat het zo goed loopt ligt volgens eigenaresse Linda Sargent aan het feit dat de winkel ruim 3.000 artikelen verkoopt (“Hebben we iets niet, dan helpen we je het elders te vinden”).

Volgens klanten ligt het even goed aan Linda zelf. Met haar open, opgewekte natuur staat ze iedereen vriendelijk te woord. Klanten service staat hier hoog in het vaandel, en dit is één winkel waar men echt op de kleintjes let. De prijzen zijn verbazingwekkend laag.

Al met al een uniek winkeltje, met leuke — en lekkere — spulletjes. Niet alleen voor expats met heimwee, maar ook voor leuke, aparte cadeautjes zoals bijvoorbeeld een potje aparte jam, of een doosje high-class British tea samen met een pak imported biscuits.

Show Comments

3 Comments

  1. Naomi
  2. Louise Berryman
  3. jane s.

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.