De Emaillekeizer

Als je een zwak hebt voor emaille spulletjes moet je zeker een keer bij De Emaillekeizer binnen stappen. We durven bijna te wedden dat je niet met lege handen de deur uit gaat.

Zoals de naam al doet vermoeden vind je hier een grote collectie emaille voorwerpen: grote en kleine thee- of koffie mokken, oerdegelijke theepotten (wij hebben er thuis een op een oliestelletje staan om water te verdampen), theebladen, kommetjes, kommen, schalen, hele grote schalen (ideaal baby badje), emmers, pannetjes (allerlei maten), steelpannen, enzovoort. Zijn we iets vergeten? Vast en zeker.

Of het nou effen kleuren, een bloemetje of een fantasie design heeft — het staat allemaal heel leuk en vrolijk. Ouderwets gezellig spul dat ook heel goed tot zijn recht komt in een modern interieur.

Populairste artikelen? Dat zijn de theepotten en de vazen. (Ook leuk, vinden wij, is om een bosje tulpen in een grote theepot te zetten).

Het is eerlijk materiaal, emaille. Let wel, het gaat hier niet om een laagje verf, maar om gekleurd glas poeder dat in een zeer hete oven op metaal wordt aangebracht. De ondergrond kan bestaan uit rood koper, zilver, goud, platina, aluminium of roestvrij staal, en vakmensen gebruiken voor elk soort metaal een ander soort emaillepoeder.

Emaille producten zijn makkelijk en hygienisch in het gebruik. Ze zijn ovenvast en wasmachine bestendig.

Naamplaatjes, Huisnummers, Advertenties en meer…

“Verboden te roken. Bij overtreding volgt onmiddelijk ontslag.” “Tap Vergunning.” “Verboden Toegang. Art. 461. Wetb. v. Strafr.” Emaille bordjes met aanwijzingen van vroeger er nu zijn volop verkrijgbaar, alsmede huisnummers en naambordjes.

Net als de meeste ander artikelen kan je ze ook online bestellen, maar zoals wij altijd zeggen is het veel leuker om even lekker in de winkel zelf rond te neuzen.

Wij hebben een zwak voor die mooie geemmailleerde reclameborden van vroeger…

Inspiratie uit Afrika

We leerden onlangs dat het emaillieer proces voor het eerst werd gebruikt op Cypres — zo’n 3500 jaar geleden.

Dat kan best, maar Mandy Elsas, eigenaar van De Emaillekeizer, haalt vandaag de dag zijn geemmailleerde producten voornamelijk uit China, Ghana en Polen.

Over een week of drie zit hij weer voor een maand in Ghana, alwaar hij o.a. bij een kleine fabriek de nieuwste emaille producten gaat bekijken.

De wortels van de winkel liggen feitelijk ook in Afrika. Toen Mandy voor zijn studie Antropologie in Afrika zag hij hoeveel emaille er gebruikt werdt. Dit inspireerde hem om thuis een winkeltjes op te zitten. En die winkel zit nu al weer 15 jaar op een pracht plek: in de 1e Sweelinckstraat — tussen de Albert Cuyp markt en het Sarphatipark.

Muziek, Sieraden, Lampen en Rieten Manden

Overigens is het duidelijk dat De Emaillekeizer niet alleen door emaille wordt geinspireerd. Zo heeft de winkel een collectie mooie Afrikaanse sieraden, alsmede schemerlampen gemaakt van o.a. kalabassen. Elke lamp is uniek. Dat is weer eens wat anders dan die eenheidsworst van Blokker of de Hema.

Hoewel de winkel niet veel groter is dan een ruim formaat woonkamer raak je er niet gauw in uitgekeken.

Er is bijvoorbeeld ook een hoekje met een fascinerende verzameling van Afrikaanse muziek instrumenten — van rammelaars to Djembes, en veel dingen waarvan wij de naam niet kennen maar die stuk voor stuk prachtige geluiden voortbengen. Probeer daar maar eens af te blijven.

De rieten wasmanden zijn mooi en handig, en de veelkleurige riete matjes zorgen voor leuke accenten op diverse plekjes in huis. Tip: gebruik ze om met weinig werk een saaie deur — of bijvoorbeeld een lelijk plekje op het behang — weg te werken.

Wat het winkelen bij De Emaillekeizer nog gezelliger maakt is de muziek: denk Raggae en andere wereldmuziek. Het geeft een zomers gevoel, en je zal er geen spijt van hebben als je een paar CDs voor thuis koopt.

Al met al een uniek winkeltje waar je regelmatig binnen zal wippen om iets leuks als cadeautje voor jezelf of voor iemand anders te kopen.

Adres en Informatie


De Emaillekeizer
1e Sweelinckstraat 15 [Google Map]
1073 CL Amsterdam

Tel: 020 664 1847
Fax: 020 470 8759
Email: info@emaillekeizer.nl
Website: www.emaillekeizer.nl

Nu je toch in de buurt bent…

Kijk ook eens in de Albert Cuypstraat

Show Comments

One Response

  1. Karin

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.