Geels & Co. – Koffie en Thee

15 Maart, 2013: Droevig nieuws: Na 150 jaar verdwijnt Geels & Co. — niet alleen uit de Warmoesstraat, en niet alleen uit Amsterdam, maar als fysieke winkel helemaal. Je kan er tegenwoordig alleen nog online terecht.

Het oude pand aan de Warmoesstraat nummer 67 werd onlangs grondig gerestaureerd, inclusief het fundament. De zaak vond zo lang een plekje even verderop — op nummber 155.

Eigenaressse Esther Geels had natuurlijk een optie om op de oude stek terug te kunnen keren, maar het voortzetten van de zaak bleek noch op de oude, noch op de nieuwe lokatie niet meer haalbaar.

Ze liet De Telegraaf weten dat de vaste lasten niet meer zijn op te brengen — voornamelijk omdat de winkel omzet de afgelopen jaren enorm is gedaald.

Dat komt volgens haar mede door concurrentie van Nespresso en Senseo (hoewel wij dat, als koffie liefhebbers, absoluut niet kunnen begrijpen).

Ook kiezen bedrijven tegenwoordig voor ‘totaalaanbieders’ — die machines, koffie én kop en schotel leveren.

Er is één lichtpuntje: De website van Geels & Co., inclusief online winkel, blijft bestaan.

Geels Koffie Nostalgie

Wie ook maar een beetje in de geschiedenis van Amsterdam thuis is, weet dat de stad lang één van de belangrijkste havens voor de overslag van koffie was.

Rond 1863 begon Antonius Geels een handel in oud-koloniale waren, om zich na enige tijd te specialiseren in, zoals men dat toen noemde; “Koffie, Thee en Suikerwerken”.

Over deze eerste jaren van de zaak is weinig bekend omdat in die tijd niet alles werd geregistreerd, wel is bekend dat Geels in 1866 naar de Warmoesstraat verhuisde.

Aldus de web site van Geels & Co., een zaak die nu – 140+ jaar later – nog steeds in de Amsterdamse Warmoesstraat te vinden is. (Let overigens of the dubbele ‘s’ – dus niet Warmoestraat).

Sterker: er staat ook nog steeds een Geels (Esther) aan het roer van Geels & Co. Zo geeft een inmiddels vijfde generatie Geels nog steeds deskundige adviezen en verpakt koffie en thee naar keuze en wens van de klant. Ouderwetse service, dus.

Als je de zaak dan ook binnen loopt waan je je direct velen jaren terug in de tijd. Boven de winkel is welliswaar een koffie en thee museum te vinden, maar de winkel zelf ademt — ondanks een rijk scala aan moderne artikelen — ook nog de sfeer van ‘vroeger’ en ‘veel vroeger’ uit.

Geels & Co. Koffie en Thee in Amsterdam

De nostalgische sfeer zou je haast doen vergeten waarom je hier eigenlijk komt: kwaliteits koffie en thee, alsmede alles wat nodig en handig is om die heerlijke dranken te brouwen, te serveren en te genieten.

Koffie

Als je gewoonlijk je koffie in de supermarkt haalt ontzeg je jezelf veel. Dat merkt je pas goed wanneer je thuiskomt met één of meerdere pakken vers-gebrande Geels koffie.

Geels en Co. levert al 140 jaar beproefde kwaliteit koffie. U kunt de bonen ongemalen of gemalen bij ons kopen. Graag vertellen wij u in onze nostalgische winkel in de Warmoesstraat over de twintig koffiesoorten in ons assortiment en de manier van zetten. U kunt bij ons ook alles voor de bereiding en het serveren van koffie vinden: van espressopotjes voor op het vuur tot espressomachines en van cafetieres in alle soorten en maten tot koffiemolens, kopjes en bekers, bewaarblikken en melkopschuimers. Komt u de sfeer en de koffie eens proeven! Er staat altijd een verse pot klaar. Woont u in een ander deel van het land en bent u niet in de gelegenheid naar Amsterdam te komen? Koffie thuis laten bezorgen kan ook.
– Source: Geels & Co. – Over Koffie

Thee

Bij Geels & Co. heb je de keuze uit wel honderd soorten thee van uitmuntende kwaliteit. Zwart of groen, los of in builtjes, puur of met een smaakje.

De Nederlanders maakten door de Verenigde Oostindische Compagnie kennis met thee. De beroemde handelsorganisatie, die in 1602 werd opgericht, bracht het product aanvankelijk mee van het eiland Formosa (nu Taiwan). In 1650 werd Batavia (nu Jakarta) op Java de nieuwe uitvoerhaven. De koopmannen van de VOC kochten de thee daar van Chinese handelaren. Later legden de Nederlanders hun eigen theeplantages aan op Sumatra en Java. In grote hoeveelheden werd de thee naar Amsterdam verscheept. Daar werd de voorraad opgeslagen in pakhuizen vlakbij de haven. In de Warmoesstraat bijvoorbeeld, én van de oudste straten van Amsterdam. Sinds 1866 is onze firma in het pand op nummer 67 gevestigd. Al generaties lang vindt onze thee vanaf deze historische plek de weg naar de klant.
– Source: Geels & Co. – Over Thee

Theepotten, Espressomakers, Mokken, Thee Serviezen, etc.

Geels & Co. biedt ook een rijk assortiment aan bijbehorende artikelen, zoals koffie makers, theepotten, unieke mokken en prachtige thee serviezen. Dit is zo’n winkel waar je altijd slaagt als je naar een leuk cadeautje zoekt – voor jezelf of voor iemand anders.

Verder kunnen we nog melden dat het moeilijk is je niet te laten verleiden door de bijzondere chocolade repen, bonbons, en drankjes. En met het oog op de winter slaan Ellen en ik altijd een voorraad van die verrukkelijke, ouderwetse M & P Smulders Anijsmelktabletten in.

Nostalgie: Geels koffie en theewinkel, Warmoesstraat, Amsterdam

Nostalgie: Geels koffie en theewinkel, Warmoesstraat, Amsterdam

Online Bestellen

Tja, we zeggen het maar even: mensen komen van heinde en verre naar Amsterdam om Geels & Co. te bezoeken. Het is een unieke ervaring, die zeker op geregelde tijden voor herhaling vatbaar is.

Mocht je daar echter niet aan toekomen dan kan je ook online bestellen.

Adres & Informatie

Geels & Co. [Let op: Deze winkel bestaat niet meer. Zie de informatie boven aan de pagina]
Warmoestraat 67 [Google Map]
1012 HX, Amsterdam

Tel: (020) 624 06 83
Fax: (020) 622 72 76

Website

Geels & Co. – Specialiteiten in Koffie en Thee

Show Comments

6 Comments

  1. w. gerritsen van der Hoop-Smit
  2. Susan
  3. Karin
  4. joop zuiderwijk
  5. Greet Bethlehem
  6. J. Coerse

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.