De Pollux: drijvend café en restaurant

Unieke Winkeltjes beperkt zich niet alleen tot zaken waar je spulletjes kan kopen, maar besteedt ook aandacht aan unieke plekjes waar je lekker kan eten en drinken.

Welnu, vraag zoveel oudere Amsterdammers als je maar wilt, “Wat is er eigenlijk met De Pollux gebeurt? Waar is dat schip gebleven?” De meesten zullen antwoorden dat a) ze weten nog wel dat De Pollux vroeger vlak bij het Centraal Station lag, en b) dat ze geen idee hebben wat er met de mooie driemaster is gebeurt.

Het lot van De Pollux lijkt dus een wel-bewaard geheim. Dat is jammer, want De Pollux is nog steeds — of eigenlijk, weer — te vinden dicht bij het Centraal Station. Wat meer, mocht je vroeger niet op het schip komen, tegenwoordig fungeert het als café en restaurant — en de kapitein verwelkomt je graag aan boord.

Dat moet je zeker doen, want het schip — dat niet vaart maar gewoon aan een kade ligt — biedt een fantastisch uitzicht over het hele IJ.

De Pollux ligt namelijk in het Maritiem Kwartier naast het voormalige NDSM terrein in Amsterdam Noord. Een dagje Amsterdam heeft net iets meer als je op zo’n unieke plek lunched of dineert. Om de afstand hoef je het niet te laten, want met de NDSM pond achter het Centraal Station ben je er in 10 minuten (heb je ook nog een leuk vaartochtje waarop je vele boten, schuitjes, en plezierjachten zal zien).

Van 1940 tot 1989 was De Pollux afgemeerd bij het Scheepvaartsmuseum, en ook nog een tijdje dichter bij het Centraal Station. In die tijd werdt het gebruikt als een opleidingschip voor matrozen.

In 1989 werdt De Pollux naar naar de haven van IJmuiden gesleept, en daar hadden wind en regen vrije vat. In 2003 werdt het schip opgekocht en vanaf die tijd gerestaureerd. In September, 2003 was De Pollux klaar om als drijvend café en restaurant dienst te doen. Een onlangs gehouden reunie van oud-leerlingen was geslaagd mede dankzij het feit dat het schip zo authentiek mogelijk is gehouden.

Tegenwoordig ligt the Pollux op een andere plek, maar aan dezelfde kade als voorheen


Zoals gezegd is de makkelijkste manier op De Pollux te bereiken met het pondje achter het Centraal Station. Je kan het schip niet missen (zie foto).

Bij goed weer is het eten en drinken aan het deels met zeil overdekte dek een fantastische ervaring. Onder het genot van een hapje en een drankje kan je de drukte op het IJ rustig bekijken. Heb je geluk dan zit je op het dek als er weer eens zo’n torenhoog cruiseship langs vaart.

Je kan het schip ook van binnen bezichtigen. Dan zie je niet alleen het restaurant, maar ook diverse zalen die voor feestjes, bedrijfs presentaties en bruiloften gehuurd kunnen worden.

Het restaurant heeft een a la carte menu, alsmede maaltijden van drie of vier gangen. Prijzen voor lunch of dinner zijn redelijk. Het voedsel en de drankjes zijn van hoge kwaliteit, en de service is uitermate vriendelijk.

Als je eenmaal op De Pollux geweest ben, zal je er vast en zeker regelmatig terugkeren.


Update, Februari 2013: Tja… we hoorden op een gegeven moment wat slechtere berichten over De Pollux, en zelf waren we op een gegeven moment ook niet echt tevreden meer. Maar De Pollux is inmiddels ‘under new management’ en krijgt veel lof en goede recensies. Het is en blijft dus een aanrader.

Addres en Informatie

The Pollux
MT. Ondinaweg, Pier 21 [Google Map]
1033 RE Amsterdam

Tel: 020 – 492 2848

Website

Pollux Eten en Drinken

Wat Anderen Er Van Vinden

 1. John Markenwaard September 2, 2008 at 4:45 am

  Mijn vrienden en ik hebben diverse keren in De Pollux gegeten. Overdag is het aan dek heerlijk om te relaxen. Een biertje, wat bitterballen of een broodje kaas, en een geweldig uitzicht over de bedrijvigheid op het IJ.

  ‘s Avonds eet je binnen in een gezellige atmosfeer. Heerlijk eten. Echt een aanrader.

  (Oh, en maak niet de vergissing om bij De Kantine — aan wal — te gaan eten. Foute boel, daar).

 2. Anneke October 1, 2008 at 6:56 am

  Vorig jaar ben ik samen met mijn vriendin een aantal keren op De Pollux geweest — soms aan dek voor een biertje en een broodje of wat bitterballen, en twee keer in het restaurant.

  Het restaurant biedt goed voedsel, maar het cafe is knudde. We hebben het dit jaar nog eens geprobeerd, maar voor ons de lol eraf. Leuke lokatie met een leuk uitzicht over het IJ, maar de bediening is knudde. Je moet telkens lang wachten voordat je bestelling wordt opgenomen, dan lang wachten voordat je krijgt waar je om vroeg — en dan krijg je vaak iets wat je helemaal niet had besteld.

  De koffie is trouwens slap en komt waarschijnlijk rechtsteeks van een automaat die ter plekke poeder en heet water produceert.

  Al met al zijn we hier vier keer teleurgesteld. Dat gebeurt ons niet meer.

 3. Marion Vermeulen October 2, 2008 at 3:55 am

  Anneke, mijn man en ik zijn drie keer op De Pollux geweest: 1 keer om te eten en 2 keer voor het cafe aan dek.

  Het eten, en de bediening, was geweldig. Echt de moeite waard. Maar het ‘cafe’ was geen cafe. Bij goed weer is het leuk om aan dek te zitten en de bedrijvigheid op het IJ te aanschouwen. Leuk dat je daar iets bij kan drinken, hoewel je er lang op moet wachten. Jammer dat je niet lekker een gewoon broodje kaas of een salade kan bestellen.

  De lunchkaart wijkt tegenwoordig niet veel af van de dinerkaart. Ik denk dan ook dat de uitbater van De Pollux liever een restaurant heeft dan een cafe, hoewel ze zich op hun website cafe-restaurant noemen.

  Ik denk dat we hier nog wel eens zullen eten, maar het als cafe maar even vergeten tot ze de weg weer hebben terug gevonden. De IJ kantine is helaas geen goed alternatief, maar Het Noorderlicht, op het NDSM terrein, wel.

 


Pin It on Pinterest

Share This