Jacob Hooy Gezondheidswinkel

Op een steenworp afstand van de Nieuwmarkt zit vanouds Jacob Hooy, een speciaalzaak in kruiden en specerijen.

De winkel geniet wijd en zijd bekendheid vanwege haar kruidentheemengels, maar ook door wat er nog over is van het unieke interieur.

Met ‘vanouds’ bedoelen we hier namelijk 1743. Dat is geen typefout. De winkel van Jacob Hooy is inderdaad meer dan 260 jaar oud, en dat is nog goed te zien.

Hoewel het grootste deel van de winkel net zo modern is als dat van andere drogisterijen proef je bij het binnenkomen nog steeds de sfeer van vroeger.

In 1743 opende Jacob Hooy een kruidenkraam op de Amsterdamse Nieuwmarkt. Hier begon, met de verkoop van kruiden en specerijen, de rijke historie van het bedrijf.

En aan de firma kleeft niet alleen historie, maar ook een brok nostalgie. Nostalgie vooral naar het oude en vertrouwde handelen in kruiden. De geur, die het tot de nok toe gevulde kruidenpakhuis in Limmen zo kenmerkend maakt, doet herinneringen herleven aan de tijd van de V.O.C., wanneer de onverschrokken Oost-Indievaarders de wereldzeeen trotseren om hun ruimen te vullen met oosterse kruiden en specerijen.

Jacob Hooy Amsterdam

Drogisterij Jacob Hooy
© Copyright DutchAmsterdam.nl. Used by permission

Maar het was ook de tijd van de handelaars in kruiden van de Noord-Hollandse geestgronden die hun waar te koop aanboden op de Amsterdamse Nieuwmarkt.

En midden in die roerige jaren wordt in November 1722 in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam, Jacob Hooy geboren. Als zoon van een “sleper” was hij de grondlegger voor wat later “Jacob Hooy & Co. sedert 1743” zou worden. En nu, ruim 260 jaar later, staat deze naam nog steeds voor vakmanschap en kwaliteit.

Al op 21 jarige leeftijd opende Jacob zijn eerste winkel in drogerijen aan de Barndesteeg en twee jaar later verhuisde hij naar het nu zo overbekende winkelpand aan de Kloveniersburgwal. Hoewel het bedrijf sinds 1846 in handen is van de familie Oldenboom, is de naam Jacob Hooy altijd gehandhaafd gebleven.
– Source: Historie, Jacob Hooy

Kruidenmengels

Even iets over de kruidenmengels. Je kan bij Jacob Hooy producten krijgen die je in ook in andere drogisterijen kan kopen. Het is echter een ervaring op zich om een ouderwets kruidenmengsel te bestellen.

Vertel de man achter de toonbank wat het probleem is – bijvoorbeeld hoge bloeddruk, pijn in de gewrichten, of last van de luchtwegen – en je krijgt een kruidenmengsel dat het euvel kan verlichten of wellicht zelfs verhelpen.

Ik deed dat geregeld toen ik net om de hoek woonde — in de Barndesteeg — en een beetje met mijn gezondheid kwakkelde.

Op een gegeven moment had ik een aardige verzameling grote glazen potten (van die ‘Complete’ potten, op het Waterlooplein gekocht) met allerlei mengseltjes.

Toen mijn huisgenoten dat merkten begonnen ze er langzamerhand ook van te drinken.

Ik hou er nog steeds van om kwaaltjes eerst met kruidenmengels aan te pakken.

Drop

Overigens mag ik eigenlijk vanwege een aanleg voor hoge bloeddruk geen drop eten. Of in ieder geval niet veel.

Maar welke drop liefhebber kan nou slechts een paar dropjes eten?

En laat Jacob Hooy nou een serie voorraadpotten met heerlijke drop hebben!

Ook zijn er nog wat ‘snoepjes van vroeger’ verkrijgbaar. Ulevellen, bijvoorbeeld.

En dan hebben ze van die heerlijke brokken anijs waarmee je binnen de korste keren een fantastisch lekkere winterdrank kan maken. Heerlijk!

Bediening

Bij een ouderwetse winkel horen ouderwetse normen en waarden, en dat ik ook het geval bij Jacob Hooy. Een ieder die binnen komt wordt vriendelijk begroet en geholpen. Zelfs toeristen die alleen even naar het interieur komen kijken worden geduldig gedogen.

Er zijn gelukkig maar weinig mensen die met lege handen vertrekken.

Oh, nog even dit: Jacob Hooy is een hofleverancier.

Adres & Informatie

Jacob Hooy
Kloveniersburgwal 10-12
Amsterdam

Tel: 020 624 3041

Website

Jacob Hooy

Nu je toch in the buurt bent…

• Je zit hier vlak bij de Zeedijk en de Warmoesstraat.

Wat Anderen Er Van Vinden

 1. J.T. van Es January 10, 2007 at 5:23 pm

  L.s,

  Graag zou ik willen weten waar ik in de buurt van Weesp “Jacob Hooy” artikelen kan kopen.

  Hg, JT van Es

 2. Susan January 10, 2007 at 6:00 pm

  Volgens de Jacob Hooy website: “Onze producten zijn in Nederland verkrijgbaar bij: “DA Drogisterijen”, bij: “Etos vestigingen”, alle “De Tuinen vestigingen”, “de Gezond & Wel winkels”, “Apotheken”, “Reformhuizen” en “Natuur- en Dieetwinkels”.”

  Mocht u een adres willen hebben, dan kan u het best even Jacob Hooy bellen: 020 624-3041

  Vriendelijke groeten,

  Susan

 3. Espavo Praktijk April 6, 2008 at 1:43 pm

  Geachte heer/mevrouw,

  Hierbij wil ik informeren of het mogelijk is via uw site 10 (of eventueel meer) flesjes van 30 ml Jacob Hooy bamboe-olie (aroma-therapie) te bestellen.
  Eind 2006 heb ik ze voor het laatst in uw filiaal aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam gekocht, maar helaas ben ik wegens grote drukte niet meer in de gelegenheid de winkel te bezoeken.
  Kopen in of bestellen via andere winkels dichterbij mijn woonplaats of andere websites is helaas onmogelijk gebleken: ik heb het zowat overal gevraagd en geprobeerd.

  Kunt u mij hiermee verder helpen?
  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Espavo Praktijk

 4. Susan September 13, 2013 at 8:48 am

  Beste Espavo,

  U kunt het beste even konkakt opnemen met Jacob Hooij via de website link hierboven.

 


Pin It on Pinterest

Share This